Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Rosół, pomidorowa, ogórkowa, koperkowa, jarzynowa – wszyscy uwielbiamy zupy. Według statystyk przeciętny Polak zjada nawet 100 litrów zupy rocznie. Są one smaczne oraz bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także lekkostrawne i niskokaloryczne. Do tego zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Doceniamy je szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale rozgrzewają. Sprawdź, dlaczego warto jeść zupy.

Zdrowie na talerzu

W tradycyjnych polskich zupach, przygotowanych ze świeżych i ekologicznych składników, znajduje się bardzo dużo witamin. Jedzenie zup ma zatem dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – nie tylko dostarcza niezbędnych mikroelementów, ale także poprawia trawienie. Tradycyjne polskie zupy są bogatym źródłem potasu, żelaza i wapnia, a także witamin antyoksydacyjnych, zapobiegających negatywnemu wpływowi wolnych rodników na nasz organizm.

Zupy zawierają także dużo błonnika, który reguluje poziom cholesterolu we krwi. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a jednocześnie sycące, dzięki czemu sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Podstawowe składniki zup, czyli warzywa, mięso, kasze i makarony, są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Zupa syci, ale nie tuczy

Zupy są sycące dzięki dużej zawartości błonnika. Jedząc zupy jako pierwsze danie obiadowe, zjesz mniej drugiego dania, które zazwyczaj zawiera więcej tuczących składników. Sama zupa jest daniem niskokalorycznym. Porcja ok. 300 g tradycyjnej zupy jarzynowej to zaledwie 100 kcal. Z tego względu zupy są zalecane przez dietetyków, jako niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. W diecie redukcyjnej powinno stawiać się na zupy gotowane na bulionie warzywnym lub chudym mięsie, bez dodawania wysoko kalorycznej zasmażki czy śmietany.

Zaletą zupy jest również to, że jeśli przygotujemy jej za dużo, bez problemu możemy ją zamrozić i przechować.

Tradycyjnych polskich zup można spróbować np. Barze Mlecznym Mokotowska 22 w Warszawie, który serwuje najpopularniejsze dania kuchni polskiej.

Zupy doskonale rozgrzewają

Na gotowanie zup najczęściej decydujemy się w okresie jesienno-zimowym, gdy na dworze panują niskie temperatury. Zupy doskonale rozgrzewają i dodają energii. Dodawane do zup warzywa, szczególnie czosnek i cebula, wzmacniają nasz układ odpornościowy, co podczas chłodniejszych miesięcy jest bardzo ważne. Jesienią i zimą powinniśmy spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek dziennie. Należy pamiętać, że spożywanie wyłącznie zimnych dań przyczynia się do wychładzania organizmu i zwiększa ryzyko infekcji.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz