Artykuł sponsorowany

Czym kierować się oddając propolis do skupu?

Czym kierować się oddając propolis do skupu?

Będąc właścicielem pasieki, zbierając różne surowce pszczele, dokładamy starań, abyśmy mieli produkty najwyższej jakości. Szukając firm skupujących propolis, miód, mleczko pszczele, czy inne surowce produkowane przez pszczoły, poza ceną dobrze jest sprawdzić funkcjonowanie samych firm, do których oddajemy produkty z naszej pasieki. Zobaczmy, czym wyróżnia się na tle konkurencji dobra firma skupująca propolis?

Propolis zachowuje swe właściwości lecznicze tylko, jeśli jest od samego początku do końca właściwie pozyskiwany. Chodzi tu o to, aby nie tylko pszczelarze właściwie pielęgnowali swoje pszczoły, ale również firmy skupujące surowce pszczelarskie stosowały odpowiednie przepisy, wymogi jakościowe wobec dostawców produktów pszczelarskich.

Jak wygląda właściwe pozyskanie produktów pszczelarskich?

Dostawcy propolisu, miodu, mleczka pszczelego muszą koniecznie pamiętać o właściwym zbiorze surowców, włącznie z dopilnowaniem warunków pogodowych, w których odbywać będzie się zbór. Chodzi tu o zminimalizowanie przedostania się zanieczyszczeń „wiszących w powietrzu” do zbieranego produktu. Niebezpieczne są zwłaszcza drobnoustroje chorobotwórcze, wilgoć mogąca przyspieszyć rozwój zmian grzybiczych, czy też ogólne zanieczyszczenia pyłowe.

Oczywistym jest dbanie o właściwe warunki higieniczne podczas zbioru, transportu i przechowywania produktów pszczelich, aczkolwiek szukając sprawdzonej firmy skupującej propolis i inne produkty pszczele, warto zwrócić uwagę, czy firma dba o to, aby dostarczane surowce były:

  • Były dostarczane w odpowiednio oznaczonych pudełkach, w których propolis będzie umieszczony w higienicznie czystych workach foliowych, słojach szklanych, które zabezpieczą materiał przed wilgocią i zniszczeniem.
  • Każda paczka, pasieka powinna być oznaczona oddzielnie, nie należy mieszać produktów pszczelich od różnych dostawców, jeśli planujemy wysyłkę zbiorczą do punktu skupu.
  • Propolis musi być oznaczony pod względem spełnianej klasy produktu. Najbardziej pożądany jest ten klasy I, który zawiera minimum 65% żywicy, maksymalnie 30% wosku oraz niewielką ilość zanieczyszczeń mechanicznych (około 3%) oraz pozbawiony jest zanieczyszczeń farmakologicznych.

Dlaczego propolis musi być farmakologicznie nieskazitelny?

Ze względów na bezpieczeństwo użytkowników produktów pszczelich należy unikać skażeń farmakologicznych w pozyskiwanych produktach. Ważne jest zatem, aby unikać podawania antybiotyków, lecząc zakażenia bakteryjne typu zgnilec złośliwy (bardzo groźna choroba pszczół) oraz stosować wysokiej jakości węzy w ulach. W przypadku tej choroby atakującej larwy owadów niestety nie ma ratunku dla ula. Najskuteczniejszym sposobem na skuteczne wyleczenie i uratowanie reszty pasieki jest spalenie całego ula niestety wraz z rodziną pszczelą.

W przypadku węzy te marnej jakości, atrakcyjne pod względem cenowym, niestety nie zapewnią wysokiej jakości produktów pszczelich. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że węza nieznanego pochodzenia będzie pochodzenia azjatyckiego lub ukraińskiego, co zwiększa ryzyko obecności groźnego antybiotyku (chloramfenikolu) w asortymencie pszczelarskim, celem ochrony zachorowania na groźne choroby bakteryjne pszczół. Pamiętajmy, narażony najbardziej jest, wosk pszczeli, a ten z kolei znajduje się w propolisie, zatem propolis podlega szczególnym restrykcyjnym przepisom weterynaryjnym, jeśli chodzi o sposób jego przetwarzania i odsprzedaży do skupu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz