Artykuł sponsorowany

Charakterystyka i zastosowania słoików szklanych z Huty Szkła Fenix 2

Charakterystyka i zastosowania słoików szklanych z Huty Szkła Fenix 2

Słoiki szklane są znane i chętnie stosowane od wielu, wielu lat.  Można je znaleźć w niemal każdym domu. Pojemniki wykorzystuje się także w lokalach gastronomicznych czy firmach zajmujących się przetwórstwem owocowo-warzywnym. Dlaczego wciąż cieszą się powodzeniem? Decydują o tym ich cechy przekładające się na liczne zastosowania. Warto, więc poznać charakterystykę słoików pochodzących z Huty Szkła Fenix 2.

Na czym polega produkcja szkła?

Jak produkuje sie opakowania ze szkła? Najpierw powstaje projekt uwzględniający oczekiwania klienta. Należy do nich kształt, pojemność, przyszłe zastosowanie oraz wymagania branży. Prototypy i właściwe słoiki wykonywane są ze szkła sodowego składającego się z piasku kwarcowego, sody i wapnia. W hutach używane są także środki klarujące oraz stłuczka, rozdrobnione opakowania przeznaczone do recyklingu. Wszystkie elementy trafiają do pieca topiącego je na masę szklaną. Schłodzona masa płynie do maszyn formujących i dalej do automatu szklarskiego, tam słoik zyskuje wybrany kształt. Po tym pozostaje chłodzenie i ostateczna obróbka. Proces jest dopracowany dlatego oferty hut są bogate. Potwierdzeniem tych słów jest asortyment firmy Fenix 2.

Właściwości i zastosowania wyrobów ze szkła

Słoje uniwersalne i inne wytwarzane w hutach trafiają do firm oraz klientów indywidualnych. Obie grupy odbiorców wykorzystują je a wiele sposobów. Jest to możliwe dzięki cennym właściwościom tworzywa. Do najważniejszych z nich należy:

  • obojętność chemiczna – szkło nie reaguje chemiczne ze składnikami żywności,
  • odporność na warunki zewnętrzne – szkło nie przepuszcza gazów i cieczy,
  • higieniczność – szkło utrudnia rozwój bakterii i jest łatwe w czyszczeniu,
  • sprzyjanie środowisku – szkło nadaje się do wielorazowego użytku i recyklingu.

Trzeba dodać, że słoiki mogą mieć niemal dowolną wielkość oraz kształt. Co równie ważne szkło nie zawiera składników niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia. Najpoważniejsze wady to kruchość i dość duży ciężar.

Jakie zastosowania mają opisywane, tradycyjne pojemniki? Po pierwsze są to słoiki do przetworów. Trafiają do nich dżemy, konfitury albo kiszonki robione w domach oraz większych i mniejszych firmach. O kolejnych sposobach użycia opowiada pracownik Huty Szkła Fenix 2. Przedstawiciel producenta słoików działającego od 2005 roku mówi, że:

- W naszej firmie powstają między innymi produkty używane, jako estetyczne słoiki do kawy. Dysponujemy także słoikami na miód używanymi w pasiekach. Oczywiście poza podstawowym przeznaczeniem można korzystać z nich na wiele sposobów.
Produkty huty z Piotrkowa Trybunalskiego nie muszą być pojemnikami na żywność. Sprawdzają się w roli wazonów i naczyń na koktajle, można przechowywać w nich różne drobiazgi itp.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz