Artykuł sponsorowany

Barwniki spożywcze – poznaj ich rodzaje i zastosowanie

Barwniki spożywcze – poznaj ich rodzaje i zastosowanie

Barwniki to dodatki do żywności stosowane w celu uwidocznienia dobrych stron różnych produktów spożywczych. Chodzi przede wszystkim o ich wygląd wizualny. Ładny, często intensywny kolor danego wyrobu, ma nie tylko skusić klienta do jego zakupu, ale także zasugerować pewne walory smakowe. Barwniki spożywcze stosuje się także w sytuacji, gdy produkt utracił kolor podczas obróbki lub gdy jego barwa jest nieatrakcyjna, lub jej po prostu nie ma.

Jakie są rodzaje barwników spożywczych?

Barwniki spożywcze możemy podzielić na dwie podstawowe grupy: naturalne i syntetyczne. Do pierwszej grupy zaliczamy między innymi:

  • karmel – jest uniwersalnym środkiem barwiącym uzyskiwanym poprzez długotrwałe podgrzewanie węglowodanów, dającym zabarwienie od żółtego do ciemnobrązowego,

  • chlorofil – to barwnik pochodzenia roślinnego otrzymywany z zielonych części roślin, nie rozpuszcza się w wodzie, ale w olejach i etanolu, nadaje produktom zieloną lub zielono-niebieską barwę,

  • karotenoid – znajduje się w owocach i warzywach, nadaje żywności żółtą i czerwoną barwę.

Do naturalnych barwników spożywczych zalicza się też np. kurkumę, ryboflawinę czy stosowaną w przemyśle mleczarskim betaninę. Natomiast mieszanki syntetyczne to bardzo różnorodna grupa związków chemicznych, które są bardzo trwałe i zapewniają produktom intensywny, optymalny kolor. Dzielą się na organiczne (np. barwniki azowe, ksantenowe) oraz nieorganiczne (węglan wapnia, ditlenek tytanu, tlenek żelaza).

Jak odpowiednio dobrać i stosować barwniki?

Barwniki spożywcze dostępne są pod wieloma postaciami: żelu, sprayu, proszku. Różne ich formy i rodzaje oferuje dystrybutor surowców spożywczych i chemii pomocniczej Agrema Poland. W doborze odpowiedniego produktu warto przestrzegać kilku podstawowych zasad lub po prostu dokładnie zapoznać się z jego opisem, by mieć pewność, że został użyty zgodnie z przeznaczeniem. Do barwienia ciast przed upieczeniem, kremów czy lukru należy użyć barwników w płynie. Te w formie proszku z powodzeniem można mieszać z cukrem pudrem, a po dodaniu np. wody udekorować nimi za pomocą pędzelka powierzchnię ciasta. Natomiast do ozdabiania tortów, marcepanu czy bitej śmietany świetnie sprawdzą się barwniki w sprayu.

Barwniki spożywcze doskonale podkreślają walory różnych produktów. Szczególną ich grupę stanowią te na bazie masła kakaowego, przeznaczone do pracy z czekoladą. Mogą być stosowane do malowania pralin, kremów i polew na bazie tłuszczu i śmietany oraz oczywiście do barwienia białej i deserowej czekolady.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz